urban motifs lab

Tα Αστικά Μοτίβα διερευνούν τους συσχετισμούς του design με την τέχνη, τη λαογραφία και την ανθρωπολογία. Δημιουργήθηκαν από την ομάδα μας μαζί με τις microgeographies (Χαρίκλεια Χάρη - αρχιτέκτονα ) και το textile&clothing design lab (Παναγιώτη Λυμπερέα - οικονομολόγο) στα πλαίσια μιας πρόσκλησης του προγράμματος ΠΟΛΗ2 που υλοποιήθηκε από το This is Athens του δήμου Αθηναίων της δράσης κατάστημα στο κέντρο / πλατεία Θεάτρου με στόχο την αξιοποίηση της συμβολικής σημασίας της πλατείας.
Ο χώρος των Αστικών Μοτίβων στην οδό Διπλάρη 5 λειτούργησε το 2018 ως μια πειραματική εμπορική πλατφόρμα ανάδειξης και πώλησης νέων πολιτιστικών αντικειμένων, αλλά και ως ένας τόπος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών με επιστήμονες, καλλιτέχνες, σχεδιαστές και τεχνίτες. Oργάνωσε εργαστήρια, παρουσιάσεις, ομιλίες, προβολές και εκθέσεις με μεγάλη συμμετοχή αφήνοντας ένα μικρό άλλα σημαντικό στίγμα πολιτισμού στον αστικό ιστό. 
Παρακάτω παρουσιάζουμε μια σειρά δράσεων της ομάδας μας που μέσα από αυτόν το χώρο ανέπτυξε την έρευνα για τα κεντήματα και τα σχέδια της λαϊκής τέχνης, τις παραδοσιακές τεχνικές και τις συνεργασίες δημιουργώντας ένα ανοιχτό δίκτυο με ανθρώπους από διάφορα πεδία και ειδικότητες.
Παραδοσιακές, σύγχρονες και DIY τεχνικές εκτύπωσης
Παρουσίαση της τυποβαφικής τέχνης

Τα αστικά μοτίβα διοργανώσαν δράσεις που είχαν στόχο τη διερεύνηση της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς του ιστορικού κέντρου και την ανάδειξη ενός δικτύου συνεργασιών-οικοσυστήματος, μέσα από την προσέγγιση τοπικών επιχειρήσεων και τεχνιτών που θα μπορούσαν να δρουν συμπληρωματικά στο αντικείμενο της ομάδας (ξυλουργών, μεταλλουργών, τυπογράφων, βαφέων, textile designers, fashion designers κ.ά.). 
Στο πλαίσιο αυτό έλαβε χώρα και η συνάντηση του Σαββάτου 22 Δεκεμβρίου 2018 με τον Νίκο Μπιρλιράκη (τεχνίτη σταμπωτών μαντιλιών) και τον Τάσο Σπυρίδωνος (αρχιτέκτονα και σχεδιαστή, υπεύθυνο του εργαστηρίου κοπής laser SWOP). Σε αλληλεπίδραση με το κοινό που τους παρακολούθησε, παρουσίασαν την παραδοσιακή τέχνη της τυποβαφικής (της εκτύπωσης με ξύλινες στάμπες), με παλιές και σύγχρονες μεθόδους.  Μίλησαν για τις τεχνικές χάραξης και εκτύπωσης, για τα σταμπωτά μαντίλια, καθώς και για τη σημασία της συνέργειας του τεχνίτη με τον σχεδιαστή.

Παραδοσιακές, σύγχρονες και DIY τεχνικές εκτύπωσης
Παρουσίαση της μεταξοτυπίας ως μέθοδος DIY

Τον Δεκεμβρίου του 2018, η καλλιτεχνική μεταξοτυπία παρουσιάστηκε ως μια τεχνική DIY. Σκοπός της δράσης μας ήταν να έρθει το κοινό σε άμεση επαφή με την δημοφιλή μέθοδο καλλιτεχνικής εκτύπωσης. Με την πολύτιμη βοήθεια της Αντωνίας Μελιάνου, στήσαμε ένα εκτυπωτήριο στο χώρο των αστικών μοτίβων, τυπώσαμε τα μοτίβα της ομάδας μας σε t-shirt, χαρτόνια και tote bags και μιλήσαμε για τη μεταξοτυπία και τις πολλαπλές εφαρμογές της. Στα πλαίσια του εργαστηρίου τυπώθηκαν τσάντες «this is athens» με τα μοτίβα μας με τη συμμετοχή του κοινού.
Ο πολύχρωμος μικρόκοσμος των ελληνικών κεντημάτων
Ομιλία της Ξένιας Πολίτου, επιμελήτριας Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού Μουσείου Μπενάκη 

Eλάφια, γοργόνες και τσαλαπετεινοί επισκέπτονται τα αστικά μοτίβα. 
Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2018 τα Αστικά Μοτίβα φιλοξενησαν την Ξένια Πολίτου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, μας προσκάλεσε να ανακαλύψουμε τον πολύχρωμο μικρόκοσμο των ελληνικών κεντημάτων, ένα κόσμο μαγικό που αποτελεί και  πηγή έμπνευσης για την ομάδα μας. Με βάση την πλούσια συλλογή ελληνικών κεντημάτων του Μουσείου Μπενάκη η Ξένια Πολίτου μας περιήγησε στα ελληνικά νησιά και την Ήπειρο, ακολουθώντας τα ίχνη των πρώτων συλλεκτών και μελετητών ελληνικών κεντημάτων, βρετανών αρχικά, αλλά και ελλήνων. Ανίχνευσε επιδράσεις και δάνεια από Ανατολή και Δύση και μας εξήγησε τη σημασία της τεχνικής και της εικονογραφίας στη διαμόρφωση ενός τοπικού ρεπερτορίου. Τέλος, μέσα από τον πλούτο και την ποικιλία των χειροτεχνημάτων αυτών του 17ου-18ου αι., προσπάθησε να αποκρυπτογραφήσει τους κώδικές τους και κυρίως να τα εντάξει στον πολιτισμό αλλά και στην καθημερινότητα των κοινωνιών που τα δημιούργησαν.
Pakal και Alessia De Pasquale

Το στοίχημα για την ομάδα μας στο χώρο της Διπλάρη 5Α, ήταν οι εκλεκτικές συγγένειες και ουσιαστικές σχέσεις συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης με τη γειτονιά και τους περαστικούς. Σε αυτή την αναζήτηση μας, ευτυχή συγκυρία αποτελεί η συνάντηση με το καλλιτεχνικό δίδυμο των Pakal και Alessia De Pasquale, καλλιτεχνών με βάση το Λονδίνο, όταν σε έναν από τους περιπάτους τους στο κέντρο της Αθήνας, ανακαλύπτουν το χώρο μας. Mε την επίσκεψή τους ξεκινά ένας δημιουργικός διάλογος που καταλήγει σε μια συνεργασία. Οι καλλιτέχνες αλληλεπιδρώντας με το χώρο και διερευνώντας τις συνιστώσες που σχετίζονται με το έργο τους, προτείνουν μια εικαστική εγκατάσταση που αποτελείται από δύο in situ έργα: έναν εναλλακτικό χώρο προσευχής και ένα χαλί από παλιά κομμάτια παραδοσιακών υφαντών - κεντημάτων - τμημάτων ελληνικών φορεσιών, μέρος της συλλογής των αστικών μοτίβων.
Patchwork / Alessia De Pasquale
Το επιτοίχιο patchwork αποτελείται από σπαράγματα κεντημένων στο χέρι υφασμάτων, με προέλευση από την ελληνική λαϊκή τέχνη. Τα υφάσματα αυτά αποτελούσαν κάποτε την καθημερινή φορεσιά των γυναικών και είναι φτιαγμένα με περίτεχνο και όμορφο τρόπο, ώστε να είναι ταυτόχρονα και λειτουργικά και διακοσμητικά. Κρεμασμένα όλα μαζί εδώ, δημιουργούν αυτόν τον τοιχοτάπητα που απεικονίζει τη ζωή μιας γυναίκας και τιμούν τις μοναδικές υφαντουργικές παραδόσεις με έναν σύγχρονο τρόπο.
Τα κομμάτια αυτά αποτελούν πρόσφατη δωρεά της κ. Εύχαρις.

Shrine of the nomadic voyage / Pakal
Eνας εναλλακτικός χώρος προσευχής, που συνδέει τελετουργικά διαφορετικούς πολιτισμούς της Ανατολής και της Δύσης
ContactInstagramFacebookPayment Methods
Delivery & Returns
Privacy Policy
Terms & Conditions
crossmenu